perjantai 30. marraskuuta 2012

Kääks!

O-ou, taas on ollut pitkähkö postaustauko... Onneksi mulla pitäisi ihan pian olla varsin herkullista materiaalia tarjottavana - meillä on nimittäin nyyttärihenkiset pikkujoulut huomenna! Lisäksi mulla olisi kuvia meidän viime viikonlopun mökkireissulta, mutta ne saavat nyt odottaa, koska mun on aivan pakko mennä nukkumaan (jotta jaksan olla hyvä hostess huomenna).

Öitä ja anteeksi. ♥

maanantai 19. marraskuuta 2012

Iltateen kaveri

Jääkaapissa pyöri yksinäinen porkkana ja (siivutettavaksi liian ohut) pala juustoa, joten nappasin aina yhtä luotettavan vanhan köksänkirjani (Hyvää pataa) käteeni ja etsin teeleivän reseptin. Se kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:

Teeleipä

2 dl hiivaleipäjauhoja (voi korvata vehnäjauhoilla)
1 tl leivinjauhetta
1 maustemitta suolaa
1 rkl öljyä
1 dl maitoa
1 dl porkkanaraastetta
1 dl juustoraastetta

Sekoita kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää öljy, maito ja raasteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.


Lusikoi taikina leivinpaperille, ripottele päälle vähän jauhoja ja taputtele noin 1 cm paksuiseksi leiväksi. Pistele leivän pintaan reikiä haarukalla.


Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Voita päälle ja ääntä kohti!
Superhelppoa! :-)

sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Nakkipiilot + Jauhelihapihvit

Tein eilen nakkipiiloja! Ensin leikkasin
torttutaikinalevyt neljään osaan...
...kääräisin puolitetut nakit (voit käyttää
myös prinssinakkeja) taikinasuikaleiden sisään (jätä
saumakohta rullan alle)...
...ja paistoin lopuksi 225 asteessa 15-20 min.
Ihania suupaloja!
Ja tästä sitten suoraan hyppäys tämän päivän ruokaan, HOP!

Jauhelihapihvit

400 g jauhelihaa
1 kananmuna
1 pss sipulikeittoa
½ dl vettä
1-2 rkl ketsuppia
Tabascoa oman maun mukaan

Sekoita kulhossa kananmuna, sipulikeittojauhe, vesi, ketsuppi ja Tabasco. Anna turvota 5-10 minuuttia.


Lisää jauheliha ja sekoita tasaiseksi. Jaa taikina osiin ja muotoile pihvejä leivinpaperille.

Voit tehdä vaikka 6-8 pientä, mä tein 4 isoa!
Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia (pihvien paksuudesta riippuen).

Lisukkeena perunamuusia ja porkkanaraastetta.
Ketsuppi ja Tabasco toimivat vain lisämausteina, eli voit jättää ne halutessasi kokonaan pois, tai korvata jollain muulla. Voit myös täyttää pihvit esim. lempijuustollasi! Helppoa ja edullista. :-)

perjantai 16. marraskuuta 2012

Aidosti tulista!

Jo aiemmin blogissani esiintynyt ystäväni, Ida, oli taas eilen pistänyt huippukokin hihansa heilumaan ja jakoi sitten mullekin uusimman keksintönsä reseptin. Pelkkä ajatus niistä ainesosista yhdessä aiheutti mussa niin voimakkaan kuolaamisreaktion, että mun oli pakko päästä testaamaan tuota reseptiä heti tänään! Suluissa olevat huomautukset ovat omia pieniä muutoksiani, mutta muuten kaikki kunnia tästä ohjeesta kuuluu Idalle. :-)

Maukas riisi-nakkipata

n. 6 annosta


4 annosta Risella Täysjyväriisiä pakkauksen ohjeen mukaan
280 g nakkeja
½ pkt pekonia (laitoin koko paketillisen)
n. 10 cm pala kesäkurpitsaa (laitoin kokonaisen pienen kesäkurpitsan)
1 iso punasipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
390 g tomaattimurskaa (laitoin chilitomaattimurskaa, koska sitä sattui olemaan kaapissa)
1-2 rkl Habanero-Tabascoa (laitoin vain yhden, koska chilitomaattimurska on hullun tulista)
Provencen yrttiseosta

Laita riisi kiehumaan. Pilko nakit, pekonit, kesäkurpitsa (isohkoiksi paloiksi) ja punasipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Ruskista pekonit ja laita ne lautaselle talouspaperin päälle odottamaan.


Kuullota punasipuli pekonin rasvassa (voit lisätä vähän öljyä) ja lisää sitten valkosipuli sekä kesäkurpitsa. Anna pehmetä muutaman minuutin ajan ja kaada sitten samalle lautaselle pekonien kanssa.


Pyöräytä nakit pannulla sopivan ruskeiksi ja kaada sitten sekaan pekoni-vihannessekoitus. Lisää tomaattimurska, tabasco ja mausteet ja anna muhia, kunnes riisi on kypsää.


Valuta kypsä riisi ja lisää pataan. Jos pannusta loppuu tila, lisää ensin vain osa riisistä ja "jatka" pataa myöhemmin lopulla.



Kiiiitos jälleen kerran, Ida, sun resepteihisi voi aina luottaa! ♥

Miettikää muuten tarkkaan, ennen kuin käytätte tuota chilitomaattimurskaa, koska se on todellakin HOTTIA. Eli jos ette kestä tulisuutta kovin hyvin, kannattaa pysytellä tavallisessa tomaattimurskassa ja tuoda sitä potkua vain tuolla Habanero-Tabascolla ja/tai mausteilla.

Taitaa olla aika käpertyä sohvan nurkkaan juomaan glögiä.
Kuulemiin! ♥

torstai 15. marraskuuta 2012

Juustokakkuohje (ja vähän sitseistä)

Sitsiruokaa: Kinkkukiusausta, salaattia ja patonkia maustevoilla.
En nyt höpöttele sen kummempia noista eilisistä kotiseutusitseistä, mutta hauskaa oli ja ruoka oli tälläkin kertaa hyvää! Teema oli aika hankala, mutta kyllä niitä kekseliäitäkin asuja silti löytyi. Lähtekää ihmiset ihmeessä sitsaamaan, jos saatte siihen mahdollisuuden. :-)

Asiaan: Leivoin siis viikonloppuna mangojuustokakun isänpäivän kunniaksi ja käytin ensimmäistä kertaa mangotuorejuustoa, jossa olikin oikein kunnon hedelmäpaloja seassa. Aion takuulla hyödyntää tuota tuorejuustoa muussakin leivonnassa, niin hyvältä se maistui!

Mangojuustokakku

Pohja

n. 200 g Digestive-keksejä
75 g voita tai margariinia

Täyte

6 liivatelehteä
1 prk mangopilttiä
2 prk (400 g) mangotuorejuustoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl sitruunamehua
sitruunan kuorta raastettuna (oman maun mukaan)
4 dl kuohukermaa

Päällystä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Murskaa Digestive-keksit joko koneella tai käsin (esim. laittamalla keksit pussiin ja kaulimalla ne murusiksi).





Sulata voi mikrossa ja sekoita keskenään keksimurujen kanssa. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.


Liota liivatteita kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Kuumenna mangopiltti mikrossa (kunnolla kuumaksi!) ja liuota pehmenneet ja puristellut liivatteet siihen. Sekoita kulhossa keskenään tuorejuusto, liivateseos, sokeri, vaniljasokeri, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste.


Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuustoseos varovasti sen sekaan. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa 4-6 tuntia (itse annoin kakun olla jääkaapissa yön yli, joten en osaa arvioida tarkkaa hyytymisaikaa).


Valmis täyte.
Pyöräyttelin kakun pintaan "ruusuja" ihan
tavallisella ruokaveitsellä.


Ihanan mangoista, eikä ollenkaan liian makeaa. :-)

Hauskaa torstai-iltaa (ja aivan nurkan takana häämöttävää viikonloppua) kaikille! ♥

tiistai 13. marraskuuta 2012

Viikonloppu kuvina, pt. 4

Anteeeeksi, tässä on nyt ollut tällainen melkein viikon tauko, mutta kun koulukiireet ja seliseliseli! Nyt on kuitenkin taas viikonloppuaiheisen kuvavyöryn aika, ja koska näitä kuvia tosiaan on aika paljon, niin päätin tehdä tuosta mangojuustokakusta ihan erillisen postauksen jonain toisena päivänä (= yönä). Sitä joudutte siis vähän odottelemaan, mutta muu kuvamateriaali tulee tässä:

Tein perjantaina koko poppoolle sitä broilerilaatikkoa.
Omenahyvää ja vaniljakastiketta. ♥
Me lomailijat (mä ja äiskä) ostimme salacroissantit perjantaina,
kun muut olivat töissä ja koulussa. ;-)
Lauantaina syötiin uunikalaa ja muusia, herk-ku-a!
Se mainitsemani juustokakku, josta luvassa erillistä
postausta myöhemmin.
Irtsiksiä ja vesipullo. Kävimme isänpäivän kunniaksi katsomassa Skyfallin
ja nämä (+ pikkusiskon juustonaksut) toimivat mun leffaeväinäni.
Sunnuntainakin syötiin croissanteja, mutta tällä kertaa
ne eivät tulleet kaupan pullahyllyltä, vaan... purkista?
Purkkia revitään auki tähän tyyliin, kunnes...
...se popsahtaa!
Sisältää paljastuu tällainen taikinamöykky...
...joka rullataan auki, ja josta sitten irroitetaan "katkoviivoja"
pitkin erillisiä kolmioita.
Nämä kolmiot rullataan leveämmästä reunasta kohti kolmion kärkeä...
...tällä tavalla. HUOM! Rulla saa jäädä hyvin väljäksi ja kolmion kärki
tulee jättää rullan alle, jottei croissant aukea uunissa.
Valmista tuli! Mallia näissä kuvissa näytti the äiti. :-)
Sunnuntai-iltana herkuteltiin crème brûléella!
Ja oli muuten parempaa kuin Pariisissa. ;-)
Huhh, aikamoinen viikonloppu oli jälleen kerran! Huomenna pääsen taas sitsaamaan, teemana on tällä kertaa kotiseutu. Luvassa siis ruokaa, juomaa ja hyvää seuraa, mahtavaa!

Hyvää yötä, toivottavasti teillä on fiksumpi unirytmi kuin mulla! ♥


keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Leffaillan herkku

Päätimme avokin kanssa pitää pienen leffaillan ja saimme yhden kaverinkin mukaan lyhyestä varoitusajasta huolimatta. Jotain naposteltavaahan oli tietenkin pakko saada, joten väsäsimme uuninachoja - syntisen hyvää ja jälleen kerran helposti muunneltava resepti!

Uuninachot

(~1 uunipellillinen)

1 pss tortillasipsejä
400 g jauhelihaa
1 prk (315 g) salsadippiä
150 g juustoraastetta
suolaa, pippuria ym. mausteita jauhelihaan

Paista jauheliha ja mausta oman maun mukaan. Levitä uunipellille tasaisesti tortillasipsejä. Lusikoi sipseille ensin jauhelihaa, sitten salsaa ja ripottele lopuksi päälle tasainen kerros juustoraastetta. Paista 175 asteessa, kunnes juusto on sulanut sopivasti.



Juusto muodostaa noista sipsuista helposti sellaisen tasaisen "pizzan", minkä seurauksena syöminen on vaikeaa ja täytteet leviävät sinne tänne, mutta ei hätää, koska tämän ruokalajin kuuluukin olla sotkuinen. :-D Mä söin uuninachoja ensimmäisen kerran viime keväänä, niissä oli pepperonimakkaraa ja purjorinkuloita jauhelihan sijaan - nam! Eli rohkeasti vain kokeilemaan erilaisia täytteitä. :-)

Nyt äkkiä nukkumaan, hyvää yötä! ♥

sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Wannabe mac & cheese

Päätimme perjantain kauppareissulla ostaa sunnuntain ruokavärkit valmiiksi, mutta mun pääni löi ihan tyhjää, koska en ollut yhtään miettinyt etukäteen, mitä voisin kokkailla. Hoksasimme, että kanasuikaleet olivat taas tarjouksessa, ja avokki huomautti, että kotona on huojuva pino pastaa, joten ei muuta kuin kännykkä esiin, Valion sovellus auki ja reseptihakuun "siipikarja" ja "pasta". Ja tähän me sitten päädyttiin!

Broileripasta

1 l pastaa
1 prk (2,5 dl) Valion kolmen juuston ruokakermaa
300 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
1 pss (200 g) pakastesipulia
mustapippuria
suolaa


Paista kanat ja sipuli kypsiksi pannulla ja mausta pippurilla. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan (muista suola!).


Kaada keitinvesi pois ja lisää sitten pastan sekaan ruokakerma. Kuumenna sekoitellen.


Lisää kattilaan kana-sipulisekoitus ja sekoita tasaiseksi. Lisää tarvittaessa mausteita.



Mm, täydellistä sunnuntaimättöä. :-) Nuo maustetut ruokakermat ovat (ainakin mun mielestäni) tosi hyviä, vaikka niiden hinta aina vähän kirpaiseekin... Mutta kyllä sitä nyt joskus voi maksaa vähän ekstraa, eikös?

Hyvää myöhäisillan jatkoa! ♥

lauantai 3. marraskuuta 2012

JOULUTORTTUJAAA (+ Salsa Orkidea)

Mulla on monta kivaa joulutorttukuvaa ihan vain teitä varten, mutta ennen niitä tahdon hehkuttaa teille taas yhtä Jyväskyläläistä ravintolaa, nimittäin Salsa Orkideaa. Kävimme tänään siellä ensimmäistä kertaa ja olimme aivan puulla päähän lyötyjä, kun selailimme menua: meksikolaista, persialaista, intialaista, italialaista, turkkilaista... Olikohan jotain muutakin? Joka tapauksessa todella laaja ja monipuolinen valikoima, mutta silti huokeat hinnat, jes!

Salaattipöydän antimia (salaatinkastikkeella peitettynä :-D).
Avokki otti persialaisen "kabab"-annoksen.
Ja mä taas otin "Toro"-pizzan, jossa oli aurinkokuivattuja tomaatteja,
suppilovahveroita, paprikaa, häränlihaa ja cheddaria. Pizza ei tosiaan
mahtunut tuolle lautaselle, tuli joka suunnasta muutaman sentin yli!
Vähäsen harmittelin jälkikäteen, että olisi pitänyt kokeilla jotain erikoisempaa, mutta toisaalta tuo pizza oli niiiin hyvää, ettei katumiseen ole mitään syytä! Eikä tämä sitä paitsi ollut missään nimessä viimeinen kerta, kun käymme tuolla syömässä. ;-)

Mutta nyt niihin joulutorttuihin! Päätin eilen, että nyt on korkea aika nauttia vuoden ensimmäiset joulutortut ja glögit, joten hain kaupasta värkit valmiiksi tätä suurta päivää varten. Yleensä ostan niitä valmiita taikinalevyjä, mutta tällä kertaa luetun ymmärtämiseni petti ja mukaan tarttui yksi iso taikinalevy. Aivan KAUHIA paikka, kun joutui tekemään ylimääräistä työtä, hyrr!

Ihan ensimmäiseksi kaulin taikinan vähän ohuemmaksi (yrittäen
kuitenkin säilyttää neliskanttisen muodon). Sen jälkeen jaoin
sen kahdeksaksi neliöksi.
Lempparitorttumallini! Eli ensin tehdään joka kulmaan
tuollainen viilto...
...lätkäistään hilloa päälle...
...ja käännetään nurkat keskelle.
Hillon voi myös laittaa keskikohdan päälle.
Sitten on myös tietysti tavallinen tähtimalli. Joka nurkasta
vedetään viillot kohti neliön keskustaa, minkä jälkeen joka
toinen sakara käännetään tortun keskelle (ja hillo päälle).

Paistoin näitä 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Uunituoreita torttuja. ♥
Muistakaahan nipistellä se keskusta hyvin kiinni,
muuten käy näin!
Juomana tietenkin glögiä mantelirouheella. Joulufiilis. :-)

Aika täydellinen lauantai, toivottavasti teilläkin oli! ♥