sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Joulupostaus, osa 1

Tässä tulee nyt joitain joulunajan kuvia ja vähän tarinointiakin! Osa kakkosessa esittelen sitten kaikenlaisia ihania ruuanlaittoon liittyviä lahjoja, joita sain tänä jouluna. :-)

Pasteijat kuuluvat ehdottomasti meidän jouluun! Tänä vuonna
meillä syötiin Valion jauheliha- ja kananmunapasteijoita.
Anoppikin oli väsännyt jauhelihapasteijoita omin käsin!
Tapasin myös rakkaan ystävän pitkästä aikaa joulun alla, kävimme syömässä
Vaasan Shangri-La:ssa (kiinalainen buffet Rewell Centerissä). Suosittelen!
Myöhäisillan lettukestit.
Ja yhtäkkiä olikin jo jouluaatto! Äidin tekemää riisipuuroa
ja sekametelisoppaa. ♥ En löytänyt mantelia!
Taittelin pikkusiskon kanssa epämääräisiä
lumpeenkukkia lautasliinoista, öhh...
The Joulukalenteri pyöri taustalla koko illan, luonnollisesti.
Joulukattaus.
Mun ehkämahdollisesti ykköslemppari, eli lohirullat.
Mätimousse.
Äiteen himosilakat.
Iskä leikkaa jättikinkkua.
Sienisalaattia, bataattilaatikkoa, porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa,
perunalaatikkoa, maksalaatikkoa ja aura-punajuurilaatikkoa.
Sitä poromoussea! Saatte tämän reseptin siinä
tulevassa joulupostauksessa. ;-)
Liian pieni lautanen! Mm. lihapullat puuttuvat.
Jälkkäriksi tietenkin luumurahkaa ja joulupipareita.
Siinä pieni kurkistus meidän jouluun, tai lähinnä tuohon ruokapuoleen. Paljon jäi kuvaamatta, eikä sitä todellista tunnelmaa pysty - ainakaan kovin helposti - näin blogin kautta välittämään, mutta aatto oli joka tapauksessa ihana kaikkine perinteineen, en muuttaisi mitään. ♥ Viime päivät ovat kuluneet uusia lautapelejä pelaillessa, elokuvia katsellessa ja joulusuklaata nassuttaessa, ja veikkaanpa, että samalla linjalla jatketaan aina loman loppuun asti.

Toivottavasti tekin onnistuitte pitämään stressin ja murheet loitolla ja vietitte oikein mukavan joulun.


sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Feta-tomaattipiirakka

Pohja

3 dl vehnäjauhoja
125 g voita tai margariinia
2-3 rkl vettä

Täyte

1 prk (200 g) fetakuutioita
1 rasia (250 g) kirsikkatomaatteja
1 ruukku basilikaa (en ehtinyt kauppaan, joten ripottelin vain vähän timjamia)
vähän purjoa (itse laitoin yhden minikokoisen sipulin)
2 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
50-100 g juustoraastetta
suolaa
pippuria

Nypi jauhot ja voi muruiksi ja lisää sitten vesi. Laita taikina jääkaappiin n. 30 minuutiksi.


Painele taikina (voidellun) piirakkavuoan pohjalle ja paista 250 asteessa 10 minuuttia.

Oottekos kokeilleet voidella vuokaa tällaisella?

Sekoita kananmunat, ruokakerma ja mausteet keskenään. Lado piirakkapohjalle basilikasilppu, purjo, fetakuutiot ja (halkaistut) kirsikkatomaatit. Kaada päälle munaseos ja ripottele pinnalle juustoraastetta.



Paista uunin alatasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele halutessasi kirsikkatomaateilla ja basilikalla.



Kävimme avokin kanssa vähän sukuloimassa tuossa jokin aika sitten ja sain sillä reissulla tämän ihanan reseptin! Jouduin tosiaan käyttämään tässä tuoreen basilikan sijaan kuivattua timjamia, koska ei ollut aikaa (eikä varsinkaan kiinnostusta) lähteä aatonaattona ruuhkaiseen kauppaan yhden yrtin takia, mutta suosittelen silti ehdottomasti käyttämään sitä, koska se sopii tuohon niin hyvin. Lisäksi kannattaa antaa piirakan jäähtyä rauhassa, sillä nuo tomaatit kärventävät suun ihan totaalisesti, jos on kärsimätön... Kröhöm.

Tulen luultavasti tekemään kaikenlaisia sekalaisia kuvapostauksia tässä lähiaikoina, kun olen täällä kotikotona lomailemassa. Koitan myös muistaa kuvata tulevia jouluherkkuja ahkerasti ja väsätä niistä sellaisen joulupläjäyksen.

Nyt ei sitten muuta kuin joululaulut soimaan, kinkku uuniin ja aattoa jännäämään!


lauantai 8. joulukuuta 2012

Turmion mutakakku + Avokki kokkaa, osa 2

Muistatteko vielä tämän postauksen? Hoksasin nimittäin juuri (otsikkoa kirjoittaessani), että ilmeisesti jos avokki kokkaa, ei samana päivänä kannata leipoa kakkua, sillä se menee auttamatta pilalle. Mutakakkuni siis päätti tänään - tuntemattomasta syystä - jäädä suklaakiisselin muotoon, vaikka KERRANKIN oikeasti noudatin reseptiä! Murräyh!

Ajattelin kuitenkin, kaikesta huolimatta, nevertheless ja tout de même laittaa pari havainnollistavaa kuvaa kyseisen suklaapainajaisen valmistuksesta - reseptin kun pitäisi kyllä olla ihan toimiva... Mutta ennen sitä kuitenkin avokin kokkailuja:

Kanawokki...pata...juttu


2-3 annosta basmatiriisiä
450 g hunajamarinoituja broilerin fileesuikaleita
1 prk (375 g) Sweet & Sour -ateriakastiketta (esim. Pirkka)
1 pienehkö kesäkurpitsa
Habanero-Tabascoa
soijakastiketta

Keitä riisit pakkauksen ohjeen mukaan. Paista kanat kypsiksi ja kaada sitten erilliseen astiaan odottamaan.


Kippaa kuutioitu kesäkurpitsa pannulle ja anna pehmetä. Mausta soijakastikkeella.


Lisää kana, riisi ja Sweet & Sour -kastike pannulle. Mausta oman makusi mukaan Tabascolla ja soijakastikkeella. Kuumenna sekoitellen.

Sopivan tulista ja makeaa, hyvin oli miehellä taas maustaminen
hanskassa. :-) Tässähän oli siis hyvin samanlaista meininkiä,
kuin Idan nakkipadassa!
Ja sitten tämä kurjempi puolisko... Mulla oli aina tähän päivään asti ollut sellainen mentaliteetti, että ei ole olemassakaan "liian raakaa mutakakkua", mutta tulipa sitten tänään ihan vahingossa todistettua, että väärässä olin. Resepti löytyy täältä ja noudatin sitä (mielestäni) tarkasti ja oikomatta, joten en tosiaankaan osaa sanoa, mikä meni pieleen.

Sulatin voin kattilassa...
...ja lisäsin sekaan suklaan.
Vatkasin munat ja sokerin vaahdoksi ja lisäsin
suklaaseoksen vaahdon joukkoon.
Sekoitin joukkoon jauhoseoksen ja kaadoin
taikinan vuokaan (kökkäreet ovat ilmakuplia).
Paistoin 200 asteessa melkein 25 minuuttia ja annoin
kakun sitten jäähtyä rauhassa. Lopputulos näytti
varsin lupaavalta, mutta kun kakusta leikkasi palan,
levisi koko suklaamössötäyte pitkin kakkulautasta...
En ymmärrä, en sitten millään! Kiukuttaa! Turhauttaa! Koko kakku pysyi pystyssä vain, koska oli reunoilta juuri sen verran kypsä, että löllötäyte pysyi sen sisällä. Tuon suojelevan reunuksen rikkomisesta ei voinut seurata mitään muuta kuin totaalinen katastrofi ja kaiken alleen peittävä suklaavyöry.

Jaa mitä?

Jaa että liioittelen vai?

...


Kiitos ja hei. ♥

torstai 6. joulukuuta 2012

Peston ystävät hoi!

Mähän lupasin silloin joskus, että jonain päivänä kerron teille sen herrrkullisen pestopastan reseptin, muistattekos? Hyviä uutisia: tänään se tapahtuu! Alkuperäinen ohje löytyy Valion sivuilta, mun versioni tulee tässä:

Pestopasta

n. 6 annosta


1 pss (500 g) täysjyväpastaa
1 isohko (puna)sipuli
1 pss (200 g) kinkkusuikaleita
½-1 prk (185 g) pestoa
1 prk (200 g/95 g) aurinkokuivattuja tomaatteja
1 prk (2,5 dl) kolmen juuston ruokakermaa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Hienonna sipuli ja aurinkokuivatut tomaatit. Älä kaada tomaattipurkkiin jäänyttä öljyä pois!


Jätä pasta valumaan siivilään. Lorauta kattilaan öljyä tomaattipurkista ja kuullota sipulit siinä.


Kaada sekaan kinkku ja paista hetki. Lisää sitten pasta ja muut ainekset (pestoa oman maun mukaan). Kuumenna sekoitellen.


Nam! Iltapalaksi voittekin sitten paahtaa pari ruisleipäviipaletta ja voidella ne pestolla, mikäli ette käyttäneet kaikkea pastaan (kuten minä). Tai no, pestohan nyt on niin älyttömän hyvää, että sitä kiskoo vaikka pelkkänä suoraan purkista... Avokki ehdotti, että tehtäisiin tätä ruokaa joskus punaiseen pestoon, olisi varmasti hyvää!

Muuten tämä itsenäisyyspäivä onkin sitten kulunut Tuntematonta sotilasta ja Linnan juhlia katsellessa sekä kuumaa Hehkua juodessa. Pihalla on kauniin valkoista ja tupa on täynnä kynttilöitä; aika mukavat on tunnelmat täällä... ♥


Rauhallista itsenäisyyspäivää!

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Mökkiviikonloppu + Pikkujoulut

Noniin! Pikkujouluista on toivuttu ja nyt olisi sitten kuvapostauksen aika. Laitan tähän alkuun myös pari kuvaa viime viikonlopulta, olkaapas hyvät:

Perjantai-illan mökkiruokaa.

Äiti oli tehnyt mukaan plissua...
...ja valkosuklaa-macadamiakeksejä. ♥
Mä olen yleensä tosi huono syömään aamupalaa, mutta
mökillä kyllä maistui! Taisin popsia neljä tuollaista leipää
ja jogurttia, hups.
Sunnuntaina kävimme koko porukalla Salsa Orkideassa
(jonka olen jo aiemminkin maininnut). Mäkin maistoin
tällä kertaa persialaista (ei toivoakaan muistaa kyseisen
annoksen nimeä, mutta todella hyvää oli)!
Sitten pikkujoulujuttuja! Kannattaa ehdottomasti käyttää
kertakäyttöastioita, ellei halua tuhrata koko seuraavaa
päivää tiskaamisen parissa. :-P
Makaronisalaattia (samanlaista kuin tuo mökkikuvissa
näkyvä, niin simppeliä & hyvää).
Nakkipiiloja, joulutorttuja, persikkakakkua, juustoja,
suolakeksejä ja joulupipareita.

Yhdet vieraat valmistivat näin mahtavan nachoannoksen!
Päällä salsaa, crème fraîchea ja cheddaria.
Kaikki mahdolliset tasot olivat täynnä herkkuja.
Muiden ruokien sekaan oli ilmestynyt joulusuklaata,
ruisnappeja ja poromoussea!
Tässä vielä erillinen kuva poromoussesta ruisnapin päällä.
Aivan taivaallista, osaisinpa itsekin tehdä tuota!
Tietenkin kaikista tärkein osa näitä meidän pikkujoulujamme oli hyvä seura! Oli mahtavaa nähdä ihmisten viihtyvän ja olin tosi iloinen siitä, että kaikki olivat panostaneet ruokiin. Ilman teitä ihanuuksia koko pikkujoulut eivät olisi edes toteutuneet, joten suurin kiitos kuuluu teille! ♥

Nyt meillä onkin sitten kaikki kaapit täynnä ruokaa, apua! Tervetuloa vaan syömään joulutorttuja, jos liikutte Jyväskylän seudulla... :-D