torstai 30. tammikuuta 2014

Hasselbackan perunat savulohitäytteellä

Kävin puhelimeni sisältöä läpi ja tajusin, etten ole jakanut teille yhtä lempiresepteistäni; Hasselbackan perunat! Kyseinen ruoka on aina ollut meidän perheessä "kova sana", ja sitä on nautittu kinkkumössön kanssa. Tällä kertaa kokeilin kuitenkin vaihtaa kinkun kalaan, ja tuloksena oli oikein onnistunut savulohitäyte, joka sopii tämän ruuan lisäksi myös moniin muihin tarkoituksiin, kuten leivän päälle tai pastan kaveriksi!

Hasselbackan perunat


tasakokoisia perunoita
voita
suolaa
korppujauhoja

Savulohitäyte

reilu annos!


250-300 g crème fraîchea
150 g kylmäsavulohta
1 pienehkö punasipuli
yrttimausteseosta, esim. Provencen
suolaa

Kuori perunat ja tee niihin tasaisin välein viiltoja lähes pohjaan asti, mutta varo halkaisemasta niitä. Voit käyttää apuna esimerkiksi puukauhaa: asettaessasi perunan puukauhaan leikkaaminen on helpompaa, sillä kauhan reunat estävät veistä painumasta pohjaan asti. Yritä tehdä viipaleista ohuita, omani jäivät hieman paksuiksi.


Voitele perunoita hieman joko voilla tai vedellä, jotta mausteet tarttuvat paremmin niiden pintaan (voi tuo tietenkin myös lisää makua). Mausta suolalla ja lusikoi sitten jokaisen perunan päälle reilu nokare voita. Ripottele päälle lopuksi korppujauhoja.


Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia, tai kunnes kypsiä (testaa tikulla pehmeys).

Perunoiden paistuessa valmista savulohitäyte: Hienonna sipuli ja kylmäsavulohi. Yhdistä ne kulhossa crème fraîchen kanssa ja mausta yrttimausteseoksella sekä suolalla. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin odottamaan perunoiden kypsymistä.


Valmista tuli!
Tästäkin ruuasta tulee mulle sellaiset ihanat viikonloppuvibat, koska tämä on ollut meillä kotona monesti se sunnuntaipäivien herkku. :-) Monet ripottelevat Hasselbackan perunoiden päälle vielä juustoraastetta paistamisen loppupuolella, mutta itse en ole sitä vielä kokeillut. Vaikea kuitenkaan kuvitella, että se tätä ruokaa ainakaan pahentaisi!

Aurinkoista torstaita kaikille.

maanantai 13. tammikuuta 2014

Myöhäinen Joulu & Uusi Vuosi!

Eikös Nuutinpäivä ole juuri sopiva päivä menneen joulun ja vuodenvaihteen muisteluun? Arkeen totutellessa on ihan mukavaa muistella niitä rentouttavia lomapäiviä, ihania ruokia ja hyviä hetkiä rakkaiden ihmisten kanssa... Vai onko se sittenkin itsensä kiusaamista? Noh, oli miten oli, tässä teille vähän kuvia meidän joulustamme ja uudesta vuodestamme! Jos joku tahtoo vertailla, niin täältä löytyy viime vuoden joulupostaus. :-)



Riisipuuroa ja luumusoppaa.

Rosollia.

Bataatti- ja maksalaatikkoa.
Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikkoa.
Lohirullia ja himosilakkaa, kaksi ikisuosikkia meidän perheessä!
Jälleen kerran ihan täydellinen kinkku. :-)
Tarjolla oli myös iskän tekemää piparjuurilohta, mutta
siitä ei ole kuvia, koska se unohtui aluksi jääkaappiin!
Perinteinen jälkiruoka: Luumurahkaa (kyllä,
sitä on siellä alla) sekä joulupiparimurua.
Uudeksi vuodeksi taiteilin glögijuustokakun, jonka ohjeen
äiti oli löytänyt. Alkuperäinen ohje löytyy täältä.
Sen verran muutin ylläolevaa ohjetta, että laitoin 2,5 dl kermaa,
2-3 tl piparkakkumaustetta ja n. 3 rkl glögitiivistettä (nimenomaan
tiivistettä, ei laimennettua). Kiilteeseen laitoin 4 dl vahvaa glögiä
ja 3 liivatelehteä.
Uuden vuoden keitot: Sieni-, savuporo-juusto-
sekä tomaattikeitto (jonka ohjeen lupaan jakaa
täälläkin, koska se on aivan taivaallista!)
Tuoretta leipää, pestoa, juustoja, krutonkeja, pähkinöitä...

Tänään olikin sitten pakko kohdata se katala ARKI. Lahjaksi saamamme jäätelökone tulee olemaan kovassa käytössä, sillä tulen tarvitsemaan lohturuokaa läksyjä ja muita töitä tehdessäni... Mutta eiköhän tähänkin taas totu - juuri nyt vain sattuu tuntumaan siltä, että voisin lomailla vielä pari viikkoa!

Toivottavasti teilläkin oli mukava joulu sekä vuodenvaihde! ♥