tiistai 25. syyskuuta 2012

Sieniretki & piirakkaresepti

Sain viime viikolla sähköpostiini mainoksen opiskelijoiden yhteisestä sieniretkestä, jonne tulisi mukaan muutama kokeneempi sienestäjä antamaan ohjeita aloittelijoille. Riemastuin tästä mahdollisuudesta ja ilmoitin heti itseni sekä avokkini (jonka ympäripuhuin vasta ilmoittautumisen jälkeen) kyseiselle retkelle sienipiirakoiden ynnä muiden herkkujen kuvat silmissäni kiiluen.

Pyöräilimme Vuorilammen saunalle, mistä lähdimme käppäilemään pienemmissä ryhmissä pitkin Laajavuoren polkuja. Alun innostus oli vähällä kuihtua pois, kun mitään (syömäkelpoista) ei meinannut löytyä, mutta sitten joku bongasi muutaman suppilovahveron ja kohta kaikkien ämpärit alkoivatkin täyttyä niistä! Meidän ämpärissä oli lopulta ehkä kolmisen litraa suppilovahveroita, mutta mainittakoon, että saimme vähän lisäapua.


Kotona sitten perkasin nämä herkkupalat ja vein pari litraa viileälle partsille odottamaan piirakan leipomista, loput paistoin pannulla ja pistin pakkaseen. Sovelsin tätä Kotikokin reseptiä leivonnassa, oma versioni kuuluu näin:

Suppilovahveropiirakka

Pohja

150 g leivontamargariinia
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl vettä

Täyte

2 l suppilovahveroita
nokare voita
2 pientä punasipulia
2 dl ruokakermaa
1,5 dl juustoraastetta
2 munaa
mustapippuria
(suolaa, jos siltä tuntuu)

Paista sieniä pannulla omassa liemessä, kunnes neste haihtuu. Lisää voi ja punasipuli. Kaada joukkoon kerma ja sen jälkeen loput ainekset, sekoittele hyvin ja jätä jäähtymään.

Nypi margariini ja jauhot muruiksi. Lisää kylmä vesi ja painele taikina sitten tasaisesti piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja tue piirakan reunat foliopannalla.

Paista pohjaa 225 asteessa kymmenisen minuuttia. Poista foliopanta, lisää täyte ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Namm! Lisukkeena hyvin simppeliä vihersalaattia,
punajuurisalaattia ja mustaviinimarjahyytelöä.
Kehotan kaikkia lähtemään sienimetsälle än-yy-tee-NYT, koska on ihan äärimmäisen palkitsevaa popsia itsepoimituista sienistä valmistettuja herkkuja (ja koska hyötyliikunnasta tulee hyvä mieli, true story). Lisäksi sienet ovat erityisesti opiskelijoille sopiva eväs, koska pieni metsässä toikkarointi ei maksa mitään! Älkää kuitenkaan ihan mitä tahansa pistäkö suuhunne ja ottakaa selvää, miten mikäkin sieni tulisi valmistaa ennen syömistä.

Ehkäpä siinä oli ihan tarpeeksi sienihehkutusta yhdelle päivälle. Toodles!

4 kommenttia:

  1. Saappaat jalkaan ja menoksi!:)
    Vesi kielellä sieniä etsimään- nam!

    VastaaPoista
  2. Tätä(kin) haluan kokeilla! Mitä luulet, paljonko pitäis laittaa kuivattuja sieniä likoamaan, jotta sais tuon 2 litraa? :) On noita syksyisiä sieniä purkissa odottamassa kuivattuina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm, muistan lukeneeni jostain reseptikirjasta sellaisen ohjeen, että n. 50 grammaa kuivattuja sieniä vastaa n. 1 litraa tuoreita? Eli jos noin 100 grammaa laitat, niin pitäis olla passeli. :-) Eikä se tietenkään mitään haittaa, vaikka tulisi hieman liikaa, kunhan mahtuu piirakkavuokaan! ;-)

      Poista

Kysymykset, parannusehdotukset ja kaikenlaiset kommentit ovat aina tervetulleita! :-)