sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Ruishampurilaiset Reissumies-leivästä

HUH! En ole varmaan ainoa, jolla on näin joulun alla ihan tolkuton kiire kaikkien koulutöiden ja muiden menojen vuoksi. Vapaapäivät eivät ole kovin vapaapäiviä, jos ne viettää koneen ääressä esseitä kirjoitellen, mutta en valita; kaikki tämä raataminen palkitaan pian ihanan pitkällä joululomalla! Siihen asti pitää kuitenkin jaksaa pitää akateeminen vaihde päällä parhaansa mukaan.

Olen muuten hankkinut kunnon kameran, kuten tämän postauksen kuvista ehkä näkyykin. Joidenkin postausten kuvat saattavat edelleen olla iPhonellani kuvattuja, jos käytän vanhaa materiaalia tai järkkäri ei muuten ole ollut mukanani, mutta yleisesti ottaen uskallan luvata, että kuvien laatu tulee paranemaan melkolailla! Toivottavasti tämä muutos miellyttää teitäkin. :-)

Ja sitten itse asiaan: Teimme eilen Mikon kanssa ruuaksi ruishampurilaisia! Voin heti näin alkuun tunnustaa, etten ollut koskaan aiemmin maistanut ruishampurilaista, ja kun eilen haarukoin ensimmäisen palan suuhuni, koko maailmani järkkyi; miksei kaikkia hampurilaisia tehdä ruisleipään!? No okei, onhan niissä vehnäpullissakin se "oma juttunsa", mutta kun ruis on niin paljon maukkaampaa ja täyttävämpää! Mä olin ainakin ihan myyty.

Ruishampurilaiset

4 kappaletta


Pihvit

400 g jauhelihaa
1 kananmuna
n. ½ dl korppujauhoja
ketsuppia
jauhelihamaustetta
mustapippuria
(4 juustoviipaletta)

Chipotle-kastike

1 prk kermaviiliä
n. ½ prk (160 g) Chipotle-salsaa (esim. Pirkka)

Muut täytteet

4 Reissumies-täysjyväruisleipää
sinappia
suolakurkkuviipaleita
jää- tai friseesalaattia
1 iso tomaatti
4 kananmunaa
1 pienehkö punasipuli

Valmista ensin pihvit:
Sekoita yhteen kananmuna, korppujauhot sekä mausteet (voit maustaa ronskilla otteella). Anna turvota hetken ja lisää sitten jauheliha. Jaa valmis taikina neljään osaan ja muotoile leivinpaperille pyöreitä, melko paksuja pihvejä. Muista, että pihvit kutistuvat uunissa melko paljon! Voit painella pihvit keskeltä hieman ohuemmiksi kuin reunoilta, jotta ne kohoavat kauniin tasaisiksi.

Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia. Lisää juustoviipaleet pihvien päälle noin viisi minuuttia ennen kuin otat ne pois uunista.

Pihvien paistuessa tee muut valmistelut:
Sekoita yhteen kermaviili ja Chipotle-salsa. Voit tarvittaessa laittaa salsaa enemmänkin, oman makusi mukaan.

Paista kananmunat pannulla ja mausta kevyesti suolalla.

Viipaloi tomaatti paksuhkoiksi viipaleiksi (laitoimme aina yhden ison viipaleen per hampurilainen) ja punasipuli rinkuloiksi. Revi salaatista sopivan kokoisia lehtiä.

Lohkoperunat paistuivat samaan aikaan pihvien kanssa. Ohje täällä.
Kokoa hampurilaiset:
Paahda ruisleivät leivänpaahtimessa. Voitele kansi ja pohja kevyesti sinapilla. Lado pohjan päälle täytteet haluamassasi järjestyksessä; suosittelen laittamaan chipotle-kastiketta ainakin kahteen eri väliin.

Valmista tuli!


Mitä mieltä te olette: Voittaako ruisleipä tavallisen vehnäpullan hampurilaisissa?

Mukavaa sunnuntai-iltaa kaikille!

2 kommenttia:

  1. Voittaa! Mie teen aina kotona ruisleipähamppareita. Ne ei hajoa käsiin ja on paljon paljon paremman makusia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä! Ja nimenomaan tuo ruisleivän maku, se vaan tuo siihen hampurilaiseen paljon enemmän "sisältöä" kuin vaalea sämpylä. :-)

      Poista

Kysymykset, parannusehdotukset ja kaikenlaiset kommentit ovat aina tervetulleita! :-)