keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Jättisämppäreitä!

Mun leivontasessioni alkoi tosi hyvin, kun jauhopussin kylkeen oli jotenkin ilmestynyt reikä (jonka ehdin onneksi paikata ennen suurempaa katastrofia) ja lisäksi tajusin, ettei mulla ole muffinssipelliä, jota olisi (teoriassa) tarvittu näiden sämpylöiden tekemiseen. Mutta vaikka maailmankaikkeus yrittikin viestittää mulle jotain, niin minäpä otin ja vetäisin tukan ponnarille ja ryhdyin leivontahommiin!

Alkuperäinen resepti löytyy sekä täältä että Me-lehden Ruokakirjasta ("Arjen nopeat ja talven parhaat"). Itse käytin vehnäjauhoja sämpyläjauhojen sijaan, rypsiöljyä oliiviöljyn sijaan ja lisäksi puristin sekaan muutaman valkosipulinkynnen, koska kyllähän valkosipuli nyt kuuluu tsatsikiin! Homma meni siis jotakuinkin näin:

Tsatsikisämpylät

1 (n. 300 g) kurkku
3-4 valkosipulinkynttä (taisin kyllä laittaa enemmänkin...)
1 tl oreganoa (tai kuivattua minttua!)
1 tl suolaa
8-9 dl vehnäjauhoja
2½ dl maustamatonta jogurttia
25 g tuorehiivaa
½ dl rypsiöljyä

Pese kurkku ja raasta se taikinakulhoon. Purista joukkoon valkosipulinkynnet.


Lisää sitten oregano, suola sekä jauhot. Sekoita keskenään kädenlämpöiseksi lämmitetty jogurtti, hiiva sekä öljy. Kaada seos taikinakulhoon ja sekoita hyvin.


Jaa taikina joko voideltuihin muffinssipellin vuokiin tai tee kuten minä ja muotoile taikinasta tavalliselle pellille epämääräisiä sämpylöitä. Alkuperäisessä reseptissä lukee, että taikinasta tulee 12 sämpylää, itse tein 6 iiisoa! Ripottele päälle jauhoja, peitä leivinliinalla ja anna kohota.


Paista 200 asteessa noin 17 minuuttia (jättisämpylöitä kauemmin, omani taisivat olla uunissa ainakin kymmenen minuuttia ekstraa).

Hyviä tuli! Tämän kokoisilla sämpylöillä nälkä
lähtee aika tehokkaasti...
Hyvä ja helppo resepti, suosittelen lämpimästi! Kaappiinkin jäi mukavasti tsatsikivärkkiä, hmm...

2 kommenttia:

Kysymykset, parannusehdotukset ja kaikenlaiset kommentit ovat aina tervetulleita! :-)